Woda różana – jak ją zrobić w domu

Woda różana cieszy się popularnością od wieków. Używana była już przez kobiety w starożytnym Rzymie czy Grecji, a dziś możemy spotkać ją w wielu kosmetykach. Warto dowiedzieć się jakie korzyści może nam przynieść jej stosowanie i jak możemy przygotować ją samodzielnie.

Właściwości wody różanej

Woda różana zawiera wiele substancji działających na naszą skórę niezwykle korzystnie. Przeciwutleniacze, w tym także witaminy C oraz E zwalczają wolne rodniki, dzięki czemu chronią komórki przed przedwczesnym starzeniem się. Ponadto wymienione witaminy wspierają także odpowiednie nawilżenie skóry. Beta-karoten, czyli prowitamina witaminy A, działa przeciwzapalnie oraz koi podrażnienia. Dodatkowo pH wody różanej jest bardzo zbliżone do pH naszej skóry.

Ze względu na wszystkie właściwości woda różana może być stosowana w przypadku każdej skóry, choć nie da się ukryć, że najbardziej pomocna będzie w przypadku cery wrażliwej, suchej lub problematycznej. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatkowe wsparcie w czasie kuracji przeciwtrądzikowej.

Jak zrobić wodę różaną w domu

Przygotowanie wody różanej jest niezwykle proste i nie wymaga od nas wiele pracy. A co najważniejsze, jest niezwykle tanie. Do jej przygotowania potrzebujemy dwóch składników: wody destylowanej oraz płatków róż. Konieczne jest zwrócenie uwagi na jakość płatków i ich pochodzenie. Najlepiej by pochodziły z naszego ogrodu, dzięki czemu możemy mieć pewność, że nie były opryskiwane chemicznymi substancjami, które mogłyby zaszkodzić naszej skórze.

Płatki róży należy dokładnie umyć i delikatnie osuszyć. Następnie na dno garnka wkładamy cegłę lub miseczkę odwróconą dnem do góry, a na niej ustawiamy miseczkę, do której będzie skraplała się nasza woda różana. Płatki umieszczamy na dnie garnka i zalewamy wodą destylowaną. Powinna przykryć płatki, ale nie może sięgać do górnej miseczki. Garnek przykrywamy pokrywką, odwracając ją uchwytem do środka – para będzie się na niej skraplała i z uchwytu kapała wprost do miseczki. Na wierzchu pokrywki umieszczamy lód i całość gotujemy na niewielkim ogniu. W przypadku użycia cegły warto poczekać, aż cała woda odparuje, by niczego nie zmarnować. Natomiast jeśli używamy dwóch miseczek, spokojnie możemy skończyć gotowanie, gdy zauważymy, że płatki straciły kolor i wykorzystać zarówno wodę skroploną w miseczce, jak i tę pozostałą w garnku. Woda różana powstała ze skraplającej się pary może być bez obaw używana nawet przez kilka miesięcy, natomiast ta uzyskana po odcedzeniu płatków powinna być zużyta w ciągu tygodnia. Obie koniecznie przechowujemy w lodówce

Jeżeli mamy pewność, że wodę różaną szybko wykorzystamy, możemy zrezygnować z procesu skraplania. Wówczas płatki umieszczone w garnuszku zalewamy wodą destylowaną, by lekko je przykryła i trzymamy na słabym ogniu, aż kolor płatków wyraźnie zblednie. Następnie wodę odcedzamy. Przechowując ją w lodówce, możemy korzystać z jej walorów przez tydzień.

Jak wykorzystywać wodę różaną

Woda różana najczęściej stosowana jest do pielęgnacji twarzy, szyi oraz dekoltu. Doskonale sprawdza się jako tonik stosowany na oczyszczoną skórę lub mgiełka do ciała, która nie tylko będzie pielęgnować skórę, ale także otuli ją przyjemnym zapachem. W tej funkcji jej używanie jest szczególnie przyjemne latem, gdy wyjęta z lodówki przynosi orzeźwienie. Woda z płatków róż może być także stosowana w pielęgnacji włosów jako płukanka. Poprawi ich nawilżenie, odżywi je, a także zadziała łagodząco na skórę głowy.

Jeżeli niektóre kosmetyki przygotowujemy samodzielnie, możemy do ich wykonania użyć właśnie wody różanej, która doda im przyjemnego zapachu oraz wzbogaci swoimi właściwościami.