Zimą, nasze usta często są suche i popękane. Dlatego w codziennej pielęgnacji i dbałości o naszą urodę nie możemy o nich zapominać. Są one bowiem atrybutem kobiecości. Jednak ich skóra jest wyjątkowo cienka i podatna na otarcia. Do tego nie posiada gruczołów łojowych, przez co usta nie nawilżają się same i nie mają zapewnionej ochronnej warstwy sebum. Właśnie dlatego należy zapewnić im dodatkową pielęgnację. Nawilżone i zadbane usta wyglądają pięknie, oraz są doskonałą bazą pod pomadkę.
Podstawy nawilżania ust
Bardzo ważne jest, aby usta były cały czas nawilżone, a organizm nawodniony. Nie możemy zapominać o odpowiedniej ilości płynów w naszej diecie, bo odpowiednie nawodnienie wpływa pozytywnie nie tylko na nasze zdrowie, ale i kondycję skóry i naszych ust.
Jeśli chodzi o produkty to balsam jest najlepszym przyjacielem naszych warg. Na rynku jest wiele produktów, które oprócz nawilżania na przykład pachną owocami. Jednak nie musimy wydawać kroci aby stać się właścicielkami pięknych, zadbanych i nawilżonych ust. Balsam możemy przygotować same w domu, co będzie tańsze i bardziej satysfakcjonujące. Do tego mamy pewność co znajduje się w produkcie który nanosimy bezpośrednio na skórę. Dlatego zrób sam balsam do ust.
Zalety domowych kosmetyków
Możliwość stworzenia spersonalizowanego produktu często zachęca do rozpoczęcia samodzielnego tworzenia kosmetyków. Każdy z nas jest inny, ma różne potrzeby i wymagania. Dzięki temu, że sama wykonujesz kosmetyk, możesz zadecydować, jakie składniki wykorzystasz, przez co skład będzie dopasowany do twoich aktualnych potrzeb.
Tylko naturalne składniki – rośnie nam pokolenie świadomych konsumentów. Coraz więcej ludzi czyta składy, odstawia przetworzone produkty, wybiera bardziej zdrowy i ekologiczny styl życia. Robiąc kosmetyki w domu dokładnie wiesz co się w nich znajduje i są to tylko naturalne produkty.
Oszczędzasz pieniądze i nie wspierasz koncernów które często testują produkty na zwierzętach.
Dobrze się bawisz i czerpiesz satysfakcję. Do tego możesz taki kosmetyk podarować komuś w prezencie – na pewno się ucieszy!
Miodowy balsam do ust – Przepis nr 1
• 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
• 4 łyżki wosku pszczelego
• 2 łyżki masła shea
• 2 łyżeczki miodu
Używamy tylko nierafinowanych maseł i olei, ponieważ nie zostały one poddane dodatkowemu oczyszczaniu. Zatem zachowały swój naturalny kolor, zapach i substancje czynne między innymi: wolne kwasy tłuszczowe i witaminy.
• W pierwszej kolejności zaczynamy od wyparzenia wszystkich przedmiotów których będziesz używać, czyli: miseczkę, łyżkę i pojemniczek na balsam.
• Następnie umieszczamy składniki zgodnie z proporcjami w wyparzonej, suchej misce.
• W trzecim kroku przygotuj kąpiel wodną czyli – zagotuj wodę w garnku większym od miseczki z naszymi składnikami.
• Wstawiamy do gorącej kąpieli miseczkę z naszymi składnikami i mieszamy aż do całkowitego ich rozpuszczenia.
• Cały czas mieszamy.
• Wyjmujemy miseczkę z kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia, cały czas mieszając. Czekamy, aż masa się zestali.
• Gdy balsam całkowicie ostygnie, jeszcze raz mieszamy i przekładamy do pojemniczka.
Tak przygotowany balsam możemy używać w walce z popękanymi i suchymi ustami. Bez względu na warunki atmosferyczne i zimno nasze wargi będą piękne i nawilżone.
Miodowy balsam do ust – Przepis nr 2
• 2 łyżeczki miodu
• 0,5 szklanki oleju ze słodkich migdałów
• 0,25 szklanki wosku pszczelego
Tutaj sposób wykonania jest taki sam.
• W pierwszej kolejności zaczynamy od wyparzenia wszystkich przedmiotów których będziesz używać, czyli: miseczkę, łyżkę i pojemniczek na balsam.
• Następnie umieszczamy składniki zgodnie z proporcjami w wyparzonej, suchej misce.
• W trzecim kroku przygotuj kąpiel wodną czyli – zagotuj wodę w garnku większym od miseczki z naszymi składnikami.
• Wstawiamy do gorącej kąpieli miseczkę z naszymi składnikami i mieszamy aż do całkowitego ich rozpuszczenia.
• Cały czas mieszamy.
• Wyjmujemy miseczkę z kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia, cały czas mieszając. Czekamy, aż masa się zestali.
• Gdy balsam całkowicie ostygnie, jeszcze raz mieszamy i przekładamy do pojemniczka.