Olej z nasion konopi siewnej jest niesamowity dla Twojej skóry – oto dlaczego!

Do tej pory wszyscy nauczyliśmy się, że olejki eteryczne są niezbędną częścią naszej rutyny, jeśli chcemy utrzymać naszą skórę w doskonałej kondycji. Czysta skóra, jaśniejsza cera, wyrównane przebarwienia – włączenie jednego lub dwóch olejków do naszej codziennej pielęgnacji skóry ma wiele zalet. Od oleju kokosowego po marokański, wydaje się, że słyszeliśmy z mdłością o każdym olejku, jakiego potrzebujemy – aż do teraz. Pozwólcie, że przedstawimy Wam kolejny olejek do pielęgnacji skóry: olej z nasion konopi siewnej. Rozmawialiśmy z dermatologiem Joshuą Zeichnerem; Dr Raymond Schep, główny chemik Colonial Dames Co. i członek CA Association of Toxicologists; Jennifer L. MacGregor, MD, w Union Square Laser Dermatology; i estetyków Tammy Fender (z jej tytułowej linii piękności); i Amity Spiegel (z CAP Beauty z West Village) i poprosiliśmy ich o przedstawienie zalet oleju z nasion konopi, od tego, jak wspaniały jest on dla suchej skóry, po to, dlaczego powinniśmy go wymieszać w sałatce.

Co to jest olej z nasion konopi?

Olej z nasion konopi – nie mylić z olejem konopnym, który jest terminem ogólnym dla wszystkich olejów pochodzących z konopi i może zawierać olej kannabidiol (CBD) – jest wytwarzany z czystych nasion konopi. Z kolei olej CBD jest wytwarzany z liści, łodyg i kwiatów konopi (a czasem także nasion). „Olej z nasion konopi to olej otrzymywany z nasion konopi indyjskich uprawianych w celach innych niż narkotykowe. Olej jest legalnie stosowany w dużych ilościach w kosmetykach, suplementach diety i olejach do skóry. zawiera mniej niż 0,3% tetrahydrokannabinolu (THC) ”- mówi dr Schep.

„Może być sprzedawany samodzielnie lub jako składnik miejscowych produktów nawilżających” – mówi MacGregor. „Upewnij się, że znasz różnicę między olejem z nasion konopi a olejem CBD. Ten ostatni wchłania się w skórę i wiąże się z receptorami kannabinoidowymi w mózgu. Może mieć wpływ, który dopiero zaczyna być rozumiany w przypadku niepokoju, nastroju, snu i wielu innych schorzeń . CBD może mieć również niski poziom THC, co ma oczywiste efekty psychoaktywne. ”

Olej z konopi siewnej zastosowanie, jakie ma? Podczas gdy inne rodzaje oleju konopnego są bogate w kannabinoidy, jak wspomniano, olej z nasion konopi zwykle zawiera niewiele kannabinoidów i zawiera głównie kwasy tłuszczowe omega. Tak więc, jeśli martwiłeś się, że odurzysz się od oleju z nasion konopi, nie zrobisz tego. Możesz go już znaleźć w różnych produktach do pielęgnacji skóry, a nawet możesz go zjeść.

Zalety oleju z nasion konopi dla skóry.

Zatrzymuje nawilżenie: według Spiegel olej z nasion konopi jest bogaty w kwasy omega 3, 6 i 9, z których wszystkie pomagają naprawić barierę skórną i tworzą uszczelnienie na skórze, aby zatrzymać wilgoć uwięzioną w środku.
Przyciąga wilgoć: „Jest również substancją utrzymującą wilgoć, więc przyciąga wilgoć do skóry” – mówi.
Przeciwzapalne: te same kwasy omega w oleju z nasion konopi pomagają również zmniejszyć stan zapalny skóry. 1
Łagodzi skórę: „Olej z nasion konopi jest bogaty w kwasy tłuszczowe, które pomagają nawilżać i łagodzić stan zapalny skóry” – mówi Zeichner.
Przeciwtrądzikowe: Zeichner mówi również, że „może nawet modulować produkcję sebum przez skórę”, co jest ogromne dla osób ze skórą trądzikową lub nadmiernie tłustą.